de STEM blijft altijd klinken

'Stemmen' die het waard zijn gehoord, gezien, beleefd en ondergaan te worden. Waar het gaat om het proces onderweg, het zijn, het gaan, het komen, ontmoetingen, verte. Zij is nooit af zoals ook de STEM altijd blijft klinken.

Tekst Gilbert van Drunen

 --->.terug


So hé weer in de kliniek. Leert ‘ie het dan nooit?

Wat is dat toch met die gast? Noemt zich Self Indulgent Asshole, is een kroegeigenaar, maakt onbegrijpelijke radio op een onmogelijk tijdstip, roept weleens het een en ander op de sociale media wat dan enigszins op een gedicht lijkt... krast wat int papier. Sommigen zeggen dat ie ooit heel belangrijk was in een internationaal bedrijf. Dat 'ie de wereld overvloog en allerlei onmogelijke dingen voor elkaar kreeg. En dat 'ie drieëndertig jaar geleden z'n eerste solo al had in Rotterdam zag ik laatst ook voorbijkomen op facebook. 

Was ‘ie nou moslim geworden ook? Las een paar jaar geleden dat 'ie weleens dronken z'n roes uit mocht slapen op de bank van een imam. Nee, dan doe je wel echt je best om een schande te zijn. En nu dus weer in de kliniek. Voor drie maanden? So hé. 

Vond ergens int archief nog een verhaal van hem, geschreven toen tie duidelijk onder invloed was. Zal volgens mij zo'n tien jaar geleden zijn geweest dat 'ie dit schreef.

Ik zou niet weten welke profeet ik zou willen tekenen en al helemaal niet waarom.

Wel kijk ik graag naar de youtube film waarin een peuter in Syrië op wonderbaarlijke wijze onder het puin gered wordt.

Het mooiste kunstwerk wat ik deze eeuw zag.

Na een bombardement zoeken mannen wild schreeuwend naar slachtoffers onder het puin. Diep gravend vinden ze de peuter. Ik kijk naar de handen van Michelangelo.

Volledig bedolven onder wit gruis blijkt de peuter in leven te zijn. Adidas trainingsjacks graven de kleine uit, omstanders roepen de naam van hun god. 

Ik kijk naar een leven bedolven onder gruis, geweld, overtuiging.

En naar vertwijfelde handen, die vol overtuiging maar tegen beter weten in door blijven graven. En deze keer lukt het, is het waar; de peuter leeft. 

De mannen blijven graven, morgen weer. Omdat ze weten dat het deze keer misschien weer lukt, omdat ze weten dat het waard is om door te graven; ook al mislukt het vaker dan dat het lukt. De dood wordt vaak gevonden onder het puin, een enkele keer het leven. 

Vrijblijvend denk ik aan mijn atelier. 

Aan al die schilderijen die ik maakte, tekeningen, projecten, gedichten. 

Aan al die moeite, gummen, blaren. 

Al dat verdriet.

Door de jaren heen links en rechts ingehaald. Door designers, die schermde met slimme concepten. Stond ik daar met mijn verlangen om alleen groene boeken te lezen.

Schilders die beter tussen de lijntjes bleven. Beeldhouwers die de taal van het beeld begrepen. Als profeten van het zuivere geluk werden kunstenaars curatoren die behendig katholiek vergezichten schapen. Internationaal verweven hoop, politiek correct.

Ik dacht in gruis, puin, sediment, zeiknat porselein, lood en planken en vond dat iedereen het maar moest begrijpen.

Soms zei ik wat slims. In een schets. In een woord of twee. Nieuwe doden nieuwe kansen. Fishtory, een enkeling die het begreep.

23 jaar geprobeerd, 23 jaar hoop.

Toen ik stopte dacht ik dat ik alleen nog maar kranten zou lezen en zo nu en dan nog een gedicht.

Nee. Nee. CNN ging uit, het wereldnieuws saai en ik werd verliefd. Op een serveerster. In Antwerpen. Zo.

Uren keek ik. Kijken is zo fijn. Bijna beter dan niks.


Hij schijnt het nu volledig anders aan te gaan pakken; z'n verslaving dan toch.

Z'n ongebreidelde nieuwsgierigheid heeft hem te ver de afgrond in geduwd.

Hij heeft z'n huis verkocht; ja, die te gekke plek waar ook weleens rare films te zien waren en hopeloos ingewikkelde muziek voor de happy few, waar dan de buurt ook nog beter van zou moeten worden en zo. Verkocht aan de gemeente. Die gaan er een eengezinswoning van maken. Schijnt een tekort aan te zijn. Wel goed voor de buurt. En dat café van hem heeft ie vervolgens weg gegeven. Hij schijnt een campertje te gaan kopen... een zwervend bestaan.

Als dat maar goed gaat.

Ik hoop wel dat 'ie nieuwsgierig blijft. Zag hem laatst op eerste pinksterdag in de Oude Kerk van Poortugaal een dienst bijwonen. Grappig om zo'n junkie tussen de gelovigen in de bijbelbelt te zien zitten. De volgende dag las ik facebook dit ontroerende bericht.


I’ll never ever 

be a judge


I can’t 


I won’t 


I’m a addict

clean but still crazy

I’ll walk in ever joint

No restrictions at all

I’ll try everything

And

I’m enjoying every second

That’s my way every day

Another way to embrace assholism


en binnen in het oude kerkje 

van Poortugaal 

woon ik een dienst bij

ik hoopte vooraf dat het 

stil was

in stilte bidden 

met een paar fossielen 

maar de kerk zat vol


en de predikant sprak

over EXTINCTION REBELLION

met welgemeende sympathie 


that’s what I call:

Pure And Unadulterated Assholism

Non-conformistisch onconventioneel 

Rentmeesterschap 

Een openbaring tegen van alles wat mijn hokjesgeest 

in vreselijke veroordelingen voortdurend aan diggelen slaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten