de STEM blijft altijd klinken

'Stemmen' die het waard zijn gehoord, gezien, beleefd en ondergaan te worden. Waar het gaat om het proces onderweg, het zijn, het gaan, het komen, ontmoetingen, verte. Zij is nooit af zoals ook de STEM altijd blijft klinken. 1m2 Podium is een 'vrij kader' mobiel in te zetten, experimenteel. Broedplaats voor [art]performance, woorden, geluid, kunst in andere uitdrukkingen, projecten, uitvoeringen in samenwerking met derden & waar 1m2 Uitgeverij in ruimere settingen ook vorm krijgt!

Dit is wat mij drijft

Als kunstenaar vind ik het belangrijk dat er ruimte en plekken in de meest ruime zin zijn voor experiment. Dit met de gedachte dat er nooit iets af is. Dat is wat mij drijft in mijn werk. Hieruit is het idee, het concept, van 1m2 ontstaan. Onafhankelijk, autonoom en mobiel. Waar literatuur, poëzie, geluid, kunst & performance bij elkaar komen.

Over het project 1m2 Podium

Een project dat bestaat uit meerdere, in de tijd gescheiden werken die steeds anders zijn, gerelateerd aan de plek, aan een locatie of geïnspireerd door een 'gedachte' en steeds op het autonome 1m2 Podium. De uitvoeringen vormen een in de loop van de tijd bewegende kunstwerken waar meerdere kunstenaars uit diverse complementaire disciplines op uitnodiging aan mee doen. Ik zelf ben de vormgever van dit concept en doe ook mee als performer en beeldend kunstenaar.

september 15, 2024

Samenwerkingsproject met Filmhuis Breda


 
Op foto: Niek Rutten en Lotte Hendrickx van OORZAAK!


Op zaterdag 19 oktober 2024 vindt er een project plaats in samenwerking met 1m2 Podium, de filmer Tom Elswijk, Dichterscollectief 'Oorzaak' en Filmhuis Breda. 

Uitgangspunt is: de film LEEGSTAND van Tom Elswijk.

In LEEGSTAND schetst dichterscollectief OORZAAK in samenwerking met filmmaker Tom Elswijk het tijdsbeeld van een generatie die zich aan de verkeerde kant van een gentrificerende maatschappij bevindt.  Voor de soms kleurrijke, soms dystopische achtergrond van een leegstaand TAC te Eindhoven uiten de dichters hun zorgen, angsten, dromen, en waanbeelden. Op indringende wijze vastgelegd springen we van romantisch optimisme naar zwartgallig gezeik en zien we wat er overblijft van een generatie in een afbrokkelende ondergrond: het woord. 

LEEGSTAND is tot stand gekomen met hulp van Temporary Art Centre Eindhoven (TAC), filmmaker Tom Elswijk en dichterscollectief OORZAAK. Het project omvat zes korte films tussen de 2 en 5 minuten.

Het programma op zaterdag 19 oktober: 
14.00 u - LEEGSTAND film/Filmhuis Breda.
Inleiding door [onder voorbehoud] OORZAAK. 

De dichters: 
Bart van Popering (stage name: Beeldenstorm)
Peer Roosen
Lotte Hendrickx
Gypsie Melody van Gerwen (stage name: Gypsie Melody)
Niek Rutten

Rond 14.30 u: pauze. Inloop voor het 1m2 Podium café Filmhuis Breda. Entree = vrij.
15.30 u: 1m2 Podium met korte optredens door de dichters uit LEEGSTAND in het Café Filmhuis Breda.
Locatie: Keizerstraat 19F - 4811 HL Breda - Algemeen mailadres info@filmhuisbreda.nl

Over OORZAAK:

"Oorzaak is een jong, Eindhovens spoken word collectief. In haar werk besteedt Oorzaak aandacht aan de context van dichtkunst. Waar, hoe, door wie en met wat wordt een tekst gepresenteerd? Oorzaak pluist deze vragen uit en presenteert het publiek met een frisse blik op wat Poëzie kan zijn."

Tom Elswijk over waarom hij deelnam aan ‘Leegstand’

Na mij zo’n twee jaar lang verdiept te hebben in de woningcrisis ter onderzoek voor mijn webserie ‘De Melker’, kwam de vraag van dichterscollectief Oorzaak mij als geroepen. Waar ik zelf eerder de neiging heb om me te verdiepen in de macro-economische context rondom de woningcrisis, trof ik in het dichterscollectief de invloed van de woningcrisis aan op individueel en particulier niveau. Hoe beïnvloed de woning onzekerheid de relaties, de toekomstperspectieven, de mentale gezondheid en het zelfbeeld van mijn generatie? Met het verrotte TAC als locatie kreeg ik een uitstekende metaforische achtergrond waarvoor ik deze karakters kon plaatsen. Waar TAC ooit een bruisend hol van kunst en cultuur was, staan de makers nu doelloos, depressief, psychotisch en disfunctioneel rond te hangen op een plek die in transitie is naar de gentrificatiehimmel. De vraag rest of wij, oorzaak en ik, een plekje zullen krijgen in die hemel. Daarnaast was het productieproces erg makkelijk: elk hoekje ziet er ontluisterend uit en de dichters hadden zich goed voorbereid.

Over Tom Elswijk

Tom Elswijk (Veldhoven, 1992) is freelance filmmaker en illustrator. Vanuit zijn stad Eindhoven weet hij met zijn enthousiasme de hele stad te betrekken in zijn ambitieuze filmprojecten. Zijn film ‘Buckle Up’ (of beter nog: Baklap) is daar een goed voorbeeld van. Met deze ode aan Eindhoven verkende hij elke wijk en elke bijzondere plek van Eindhoven, betrok hij makers aan de voor- en achterkant bij het geheel en wist hij ten tijde van corona ook een bijzonder unieke première te organiseren in de vorm van een vierdaagse drive-in bioscoop op het Ketelhuisplein. Daarnaast regisseerde en produceerde hij talloze videoclips, reclames en ondersteunt hij al jaren de culturele sector van Brabant met zijn video- & illustratiewerk. In 2022 won hij de Eindhoven Cultuur Waarderingsprijs voor zijn bijdrage aan de stadscultuur.

Tom studeerde in 2017 af aan de HKU te Utrecht met een Bachelor of Design na de studie Image & Media Technology succesvol afgerond te hebben.

Informatie per dichters volgt nog. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten