de STEM blijft altijd klinken

'Stemmen' die het waard zijn gehoord, gezien, beleefd en ondergaan te worden. Waar het gaat om het proces onderweg, het zijn, het gaan, het komen, ontmoetingen, verte. Zij is nooit af zoals ook de STEM altijd blijft klinken.

april 23, 2017

Befaamde Eijldersdichters op podium bij Hijgend Hert Breda       

Café Eijlders Amsterdam met befaamde Eijldersdichters te gast in Café Het Hijgend Hert Breda. Vijf lokale dichters vullen het programma aan. 
Dit project is een Samenwerking van Café Eijlders Amsterdam, 1m2 Podium, en Café Het Hijgend Hert Breda.

Op zondag 23 april 2017 zullen de Bredase luchten vibreren van dichtregels. Een Gezelschap van het 77 jaar jonge Amsterdamse café Eijlders brengt dan haar poëzie ten gehore op het podium van Café Het Hijgend Hert in Breda. Ook treden er vijf lokale dichters op, uitgenodigd door het 1m2 Podium.

Presentatie Paul Lokkerbol. Het Eijlders team bestaat verder nog uit Mieke van Beeren, Willem Mesman, Aurora Guds en Kees Godefrooij.

Aanvang 15:00, afsluiting rond 18:00 u. Locatie: Pasbaan 7 4811 GM Breda

Met vanuit Eijlders:
Tonny Hollanders                   
Robin Veen
Marten Janse
Katelijne Brouwer                      
Kate Schlingemann                    
Antoinette Sisto                         
Muriel Kasmin                             
Ria Westerhuis                           
Hans F. Marijnissen
Martin Wijtgaard
Conrad van de Wetering
Ton Huizer
Walter Ligtvoet                
Jan Wagenaar                    
Johannes Engel-Berti
Jolies Heij

Met vanuit 1m2 Podium:
Lamy Lame
Marijke Hooghwinkel
Lea Theunissen
Peter Lauwerijssen
Kees van Meel
Selma Oueddan

De lokale dichters uitgelicht:
Selma Oueddan:  zij is 15 jaar oud. Stond vorig jaar op het Cloud Nine podium in Utrecht met haar eerste gedicht. Sindsdien is ze niet meer gestopt met dichten. Ze verwondert zich over alles wat eerlijk en oneerlijk is; over wat doodgewoon en allesbehalve gewoon is, en schrijft erover. Verder is ze ontzettend nieuwsgierig en gaat ze graag een uitdaging aan.

Selma Oueddan.
Kees van Meel: hij tast af hoe ver woorden voldoende zijn om sferen te creëren. Ritme, klank,
cadans, sfeerbepalende woorden vindt hij hiervoor noodzakelijk. Was stadsdichter Breda van 2008 tot 2012. Heeft diverse uitgaven waaronder een CD en zes Nederlandstalige dichtbundels (w.o. één met twee andere dichters). In 2016 kwam er een drietalige bundel van hem uit. In 2017 nog een.
Trad op in Nederland, België en Kroatië (Zagreb). Werkt als TV- en radioreporter bij o.a. BredaNu en GrensGeluiden. Theaterrecensent. Werkt graag samen met muzikanten en beeldend kunstenaars.
Kees van Meel.
Lamy Lame:  zwart op wit schrijf ik grijs. aldus Lame. Zij omschrijft zichzelf als een multidisciplinaire artiest die alles kan haken.
Haar passies: schrijven, beelden vormen, performen en muziek & natuurlijk: haken! Haar optredens bevatten een hoop woorden, ritmes en beweging. Haar teksten kunnen somber, kritisch en verward geïnterpreteerd worden maar in de onderlaag zit een hoop positiviteit, kracht en emotie. In 2011 bracht ze haar EP 'Kruk' uit en in 2014 haar album 'Stoel'.
https://www.facebook.com/pg/Lamy-Lame-133076576860780/about/?ref=page_internal

Lamy Lame.
Lea Theunissen: beeldend kunstenaar, schrijver/dichter, performer. Studeerde af in 2015 aan AKV St. Joost Breda. Zij is een kunstenaar met een voorkeur voor taal. Haar stelling is: “Tekst dient gesproken te worden, anders is het dood, of slechts een partituur. Het woord heeft adem en klank nodig”. Zij is één van de oprichters van het project 'Aan het Woord'. https://www.facebook.com/lea.breda.1?fref=ts
Lea Theunissen. Foto: Martijn Stadhouders. Theatertapas Groningen maart 2016.

Marijke Hooghwinkel:  Autonoom beeldend kunstenaar, dichter, schrijver, werkt met geluid o.a. in combinatie met video via M.O.N.I.T.O.R.I.N.G., autonome geluid beelden en woorden
"fictieve kaders vormen het uitgangspunt tevens het onderwerp bepalend" . Organisator 1m2 Podium. Werkt graag samen met allerlei artiesten en performers. Van haar komt binnenkort een debuut dichtbundel uit bij MeerPeper. http://www.openwanden.nl/

Marijke Hooghwinkel. Foto: Martijn Stadhouders. Stadsgalerij Breda december 2016.

Peter Lauwerijssen: Ooit bekend als BUD, De Underground Dichter van Breda. Trad van 2010 tot 2014 regelmatig op bij het BUTFF (B-movie Underground en Trash Film Festival in Breda). Is vrij expressief en heel direct in zijn woorden. Schrijft ook graag zijn gedichten in het Engels. Sinds tijden treedt hij eindelijk weer eens op. Een van zijn eerste optredens vond plaats bij het 1m2 Sinaasappelkistjes poëzie podium in het voormalige ‘kraakcafé de NouEn’ in Breda. Verder nam hij deel aan diverse dichters podium in en buiten Breda.


In vogelvlucht over Eijlders:
Café Eijlders bestaat al sinds 24 december 1940. Tijdens de oorlogsjaren was het een ontmoetingsplek voor verboden studentenverenigingen, kunstenaars, dichters en schrijvers. Het café stond bekend als anti-nazi café wat veel bezoekers trok. Na de oorlog bleef het als kunstenaarscafé bestaan. Interieur, klantenkring en sfeer is altijd behouden gebleven tot op de dag van vandaag. Er worden exposities, dichtmiddagen en muziekprogramma's georganiseerd. Het is een café waar theater- en concertgangers, buurtgenoten, toeristen, dichters en schrijvers en intellectuelen elkaar ontmoeten. Het is gelegen in hartje Amsterdam in de Korte leidsedwarsstraat. Zie voor uitgebreide informatie over dit legendarische Café http://www.cafeeijlders.com/geschiedenis-cafe-eijlders . Want hier zit veel verhaal achter.

Kort over 1m2 Podium:
Onafhankelijk experimenteel en mobiel podium voor literatuur poëzie geluid kunst & performance gerelateerde projecten bij voorkeur in samenwerking met derden gerealiseerd vanuit een idee, plek, filosofie en/of ruimere opvatting  Zie ook:

Het Hijgend Hert der Jacht Ontkomen
. Al meer dan 45 jaar een fenomeen in Breda. Met een diversiteit aan muziek, performance, literatuur, workshops, kunst en nog veel meer. Kortwer: een podium waar veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Zij omschrijft zich als Eigenwijs cultuurminded café in Breda. Dat is het zeker. Zie verder: http://www.hijgendhert.nl/contact/ .
1 opmerking:

 1. Een bundel had zij niet, wel
  een reageerbuis met gedichten
  daarin was zij vervat

  Zij leek wel een kleine Apache
  met streepjestrui, spijkerbroek
  levende blauwe schoenen

  Bij het voordragen bewogen haar voeten
  keek zij ernstig voor zich heen
  ik blikte terug even serieus

  Vond dat haar optreden beter was
  dan toen en zij knikte terug, keek weg
  naar wat zij hiermee kon doen

  In haar gedicht kwam een snijkamer voor
  een oude vrouw door haar ontleed
  het binnenste van de mens blootgelegd

  De snijdster stopte alles netjes terug
  bedankte de oude dame voor haar offer
  aan de wetenschap geschonken

  BeantwoordenVerwijderen