de STEM blijft altijd klinken

'Stemmen' die het waard zijn gehoord, gezien, beleefd en ondergaan te worden. Waar het gaat om het proces onderweg, het zijn, het gaan, het komen, ontmoetingen, verte. Zij is nooit af zoals ook de STEM altijd blijft klinken. 1m2 Podium is een 'vrij kader' mobiel in te zetten, experimenteel. Broedplaats voor [art]performance, woorden, geluid, kunst in andere uitdrukkingen, projecten, uitvoeringen in samenwerking met derden & waar 1m2 Uitgeverij in ruimere settingen ook vorm krijgt!

Dit is wat mij drijft

Als kunstenaar vind ik het belangrijk dat er ruimte en plekken in de meest ruime zin zijn voor experiment. Dit met de gedachte dat er nooit iets af is. Dat is wat mij drijft in mijn werk. Hieruit is het idee, het concept, van 1m2 ontstaan. Onafhankelijk, autonoom en mobiel. Waar literatuur, poëzie, geluid, kunst & performance bij elkaar komen.

Over het project 1m2 Podium

Een project dat bestaat uit meerdere, in de tijd gescheiden werken die steeds anders zijn, gerelateerd aan de plek, aan een locatie of geïnspireerd door een 'gedachte' en steeds op het autonome 1m2 Podium. De uitvoeringen vormen een in de loop van de tijd bewegende kunstwerken waar meerdere kunstenaars uit diverse complementaire disciplines op uitnodiging aan mee doen. Ik zelf ben de vormgever van dit concept en doe ook mee als performer en beeldend kunstenaar.

juli 02, 2024

Drie schrijvers en een dichter bij 1m2 Podium Bibliotheek Breda

[KLIK hier voor het Programma] 





Dit plan om een 1m2 Podium met boeken te organiseren is ontstaan door de vraag van Ishmail Kamara aan Marijke Hooghwinkel om zijn boek in Breda te promoten. De bibliotheek van Breda was meteen enthousiast. 

Line-Up:

. Ishmail Kamara. Met Honderd Gouden Paarden
. Gert-Jan van den Bemd. Met LEX 
. Maja Irene Bolier. Met The Longing Of Not Being
. Nick J. Swarth. Met Deel III uit zijn trilogie

PROGRAMMERING:

bestaat uit BLOK I en BLOK II.  Tussen 12 & 17 u treden de schrijvers en de dichter op met voordracht uit hun eigen werk. Gelegenheid tot vragen stellen in de pauze en na afloop. 
[KLIK hier voor het Programma]

En natuurlijk is er de mogelijkheid de boeken aan te schaffen en te laten signeren!

ISHMAIL KAMARA



Nog niet zo lang geleden leefde hij als dakloze in Rotterdam, achter een onzichtbare grens van de mensen zonder ‘bestaansrecht’, zonder papieren. Nu woont Ishmail Kamara (1989, Siërra Leone) in Hoogvliet, heeft een baan bij de gemeente en presenteert hij binnenkort zijn derde boek: Honderd Gouden Paarden, een roman dat het verhaal vertelt van Eba Yoko, een Afrikaanse jongen die gedwongen wordt zijn land te verlaten en in de Westerse wereld belandt in een nieuwe reis vol ontberingen en moeilijkheden. Ishmail Kamara wil met zijn roman mensen meer inzicht geven in waarom Afrikaanse jonge mannen van hun land weggejaagd worden. 

Ook Ishmail Kamara moest noodgedwongen vluchten, al zijn dierbaren achterlanden. Hij was voorbestemd om boer te worden, net als zijn vader. 

Uiteindelijk kwam hij in Nederland en zonder papieren en dakloos in Rotterdam, waar hij onderdak vond in de Pauluskerk. Hij was vastbesloten hoopvol te blijven. Ishmail leerde de taal dankzij het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt, maakte vrienden, werd groot fan van Feyenoord en ging voetballen bij Excelsior Maassluis. En Ishmail kreeg uiteindelijk zijn documenten, een recht van bestaan, recht op een leven.

Ondertussen zag iemand in hem een schrijver, iets wat hij zelf nooit voor mogelijk had gehouden.

Op vrijdag 5 juli presenteerde Ishmail Kamara zijn derde boek Honderd Gouden Paarden bij Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam.

 “In een tijd waarin het vluchtelingenvraagstuk in ons land polariseert, is dit boek een must read voor iedereen. Honderd Gouden Paarden is een prachtige roman van een auteur die zelf uit Sierra Leone vluchtte en in Nederland op straat moest overleven. Ik heb groot respect voor mijn vriend Ishmail Kamara. Zijn passie, strijdbaarheid en geloof in een betere toekomst spat ook in deze roman van de tekst af. Meeslepend van het begin tot het eind.” 

GERT-JAN VAN DEN BEMD

 

Gert-Jan van den Bemd (Breda, 1964) is schrijver en beeldend kunstenaar. Hij publiceerde drie romans (De verkeerde vriend, Na de val en Branco & Julia) en recent de psychologische thriller LEX bij uitgeverij Manteau. Met zijn beeldend werk exposeerde hij in Nederland, België, Marokko, Hongarije, Litouwen, de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika. www.grandfoulard.com

Over LEX: 

LEX is een spannende roman die zich afspeelt in Breda. Hoofdpersoon Lex woont in de Speelhuislaan, zijn antagonist in Ruitersbos. Allerlei bekende plekken spelen een rol en verlenen LEX een Bredase couleur locale.

Lex is de laatste tijd niet de plezierigste man om mee samen te leven. Zijn beslissing om zijn baan op te zeggen en fulltime schrijver te worden was misschien toch niet zo verstandig. Het schrijven wil niet meer vlotten, nieuwe ideeën blijven uit. Dan ziet zijn vriendin tijdens haar wekelijkse hardlooprondje langs de singels van Breda iets opvallends: een man parkeert zijn auto, haalt een betaalbewijsje uit de automaat en rijdt meteen weer weg. Misschien iets vergeten, kan iedereen overkomen, maar een week later gebeurt hetzelfde. Het intrigerende begin van een nieuwe roman. Lex hervindt zijn drive. Hij achterhaalt de identiteit van de man en maakt hem tot hoofdpersonage. Maar dat had hij beter niet kunnen doen.

MAJA IRENE BOLIER


Maja Irene Bolier is an Australian/Dutch artist working with; film, music, installation, collage, performance and poetry. Without hesitation, Maja shares their lusts and losses, rebirths and dark fantasies. Their work touches on subjects such as hereditary trauma, migration and homesickness with an ever-changing background, from the Dutch landscape to somewhere below the equator. Maja's words carry the reader with them. There is always a certain fragmentation, a reflection of a life in an in-between state. The feeling of being there, and not there at the same time, meets the longing of not being.

Maja’s work is an exploration of yearning, identity and distorted sensuality crushed under the weight of half-forgotten childhood memories. 

"The Longing Of Not Being" is Maja Irene's latest publication, it is an exploration of absence, desire, and a quest for a new identity.

“By the time I have finished this I will have become someone else. 

I will have changed, as will the world around me. 

What you see is a chrysalis I structured for myself  

from pieces of a past and the reality of my present.  

It kept me warm and protected while I liquified into something new,  

waiting to burst out of my exoskeleton...all endings are beginnings 

This is a eulogy, an exercise in letting go.”


NICK J. SWARTH

Nick J. Swarth



In '1980 – Ik, de zelfzuchtige aap' worden de levens van Ratel, Dr. Pink, Klein Yani, Chloë, Louise-Michelle, Emiel de B. en Schmaus verder opgepakt. Anno 1980 maken zij deel uit van de no-future generatie. De maatschappij biedt werkeloosheid, armoe en woningnood, dus zoeken ze hun toekomst buiten de benepen burgerlijke paden, in de kraakscene, het activisme, new wave muziek en seksuele escapades.

Het ontredderde X-Burg, beroofd van haar textiel nijverheid, biedt het stratenplan voor brutale bondige scènes, al doolt Emiel de B. liever door Berlijn. Je hoeft maar een hoek om te slaan om je vast te lopen in het verleden en te beseffen dat de onafwendbare psychogeografie van de stad in iedere steen is verankerd. Zie ook hier.