Op zaterdag 19 oktober 2024 vindt er een project plaats in samenwerking met 1m2 Podium, de filmer Tom Elswijk, Dichterscollectief 'Oorzaak' en Filmhuis Breda.
Uitgangspunt is: de film LEEGSTAND van Tom Elswijk.
In LEEGSTAND schetst dichterscollectief OORZAAK in samenwerking met filmmaker Tom Elswijk het tijdsbeeld van een generatie die zich aan de verkeerde kant van een gentrificerende maatschappij bevindt. Voor de soms kleurrijke, soms dystopische achtergrond van een leegstaand TAC te Eindhoven uiten de dichters hun zorgen, angsten, dromen, en waanbeelden. Op indringende wijze vastgelegd springen we van romantisch optimisme naar zwartgallig gezeik en zien we wat er overblijft van een generatie in een afbrokkelende ondergrond: het woord.
LEEGSTAND is tot stand gekomen met hulp van Temporary Art Centre Eindhoven (TAC), filmmaker Tom Elswijk en dichterscollectief OORZAAK. Het project omvat zes korte films tussen de 2 en 5 minuten.
Inleiding door [onder voorbehoud] OORZAAK.
Bart van Popering (stage name: Beeldenstorm)
Peer Roosen
Lotte Hendrickx
Gypsie Melody van Gerwen (stage name: Gypsie Melody)
Niek Rutten
Over OORZAAK:
"Oorzaak is een jong, Eindhovens spoken word collectief. In haar werk besteedt Oorzaak aandacht aan de context van dichtkunst. Waar, hoe, door wie en met wat wordt een tekst gepresenteerd? Oorzaak pluist deze vragen uit en presenteert het publiek met een frisse blik op wat Poëzie kan zijn."
Tom Elswijk over waarom hij deelnam aan ‘Leegstand’
Na mij zo’n twee jaar lang verdiept te hebben in de woningcrisis ter onderzoek voor mijn webserie ‘De Melker’, kwam de vraag van dichterscollectief Oorzaak mij als geroepen. Waar ik zelf eerder de neiging heb om me te verdiepen in de macro-economische context rondom de woningcrisis, trof ik in het dichterscollectief de invloed van de woningcrisis aan op individueel en particulier niveau. Hoe beïnvloed de woning onzekerheid de relaties, de toekomstperspectieven, de mentale gezondheid en het zelfbeeld van mijn generatie? Met het verrotte TAC als locatie kreeg ik een uitstekende metaforische achtergrond waarvoor ik deze karakters kon plaatsen. Waar TAC ooit een bruisend hol van kunst en cultuur was, staan de makers nu doelloos, depressief, psychotisch en disfunctioneel rond te hangen op een plek die in transitie is naar de gentrificatiehimmel. De vraag rest of wij, oorzaak en ik, een plekje zullen krijgen in die hemel. Daarnaast was het productieproces erg makkelijk: elk hoekje ziet er ontluisterend uit en de dichters hadden zich goed voorbereid.
Over Tom Elswijk
Tom Elswijk (Veldhoven, 1992) is freelance filmmaker en illustrator. Vanuit zijn stad Eindhoven weet hij met zijn enthousiasme de hele stad te betrekken in zijn ambitieuze filmprojecten. Zijn film ‘Buckle Up’ (of beter nog: Baklap) is daar een goed voorbeeld van. Met deze ode aan Eindhoven verkende hij elke wijk en elke bijzondere plek van Eindhoven, betrok hij makers aan de voor- en achterkant bij het geheel en wist hij ten tijde van corona ook een bijzonder unieke première te organiseren in de vorm van een vierdaagse drive-in bioscoop op het Ketelhuisplein. Daarnaast regisseerde en produceerde hij talloze videoclips, reclames en ondersteunt hij al jaren de culturele sector van Brabant met zijn video- & illustratiewerk. In 2022 won hij de Eindhoven Cultuur Waarderingsprijs voor zijn bijdrage aan de stadscultuur.
Tom studeerde in 2017 af aan de HKU te Utrecht met een Bachelor of Design na de studie Image & Media Technology succesvol afgerond te hebben.
De dichters er uitgelicht:
Bart van Popering
Poetry_Circle_LeviBaruch-0020-Bart van Popering |
Gypsie Melody
Gypsie Molody |
Gypsie Melody is een dichter met haar liefde voor schrijfkunst kriskras over het blad van haar ziel getekend. Ze schrijft om te vertalen, te verbinden en te verdwalen. Met haar stem als instrument vertelt ze verhalen die vaak een gevoelige snaar raken.
Niek Rutten |
Niek Rutten is een Eindhovense spreekdichter. Als solitaire schrijver en met dichterscollectief 'Oorzaak' struint Niek pagina en podia af op zoek naar zichzelf en de wereld om zich heen. Zijn vervreemdende maar vertrouwde teksten nodigen je uit jezelf af te vragen wie we eigenlijk zijn, wat we hier komen doen en waarom het hier zo ruikt naar kaneel.
Lotte Hendrickx
Litte Hendrickx |
Peer Roosen
Peer Roosen |
Merel van Gasteren
Doris Kolpa
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Breda.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten