de STEM blijft altijd klinken

'Stemmen' die het waard zijn gehoord, gezien, beleefd en ondergaan te worden. Waar het gaat om het proces onderweg, het zijn, het gaan, het komen, ontmoetingen, verte. Zij is nooit af zoals ook de STEM altijd blijft klinken.

juni 01, 2023

STAGE PLACE IN PISTE bij Zomer van Zanetti in Stadsgalerij BredaLET=OP! Op vrijdag 7 juli en vrijdag 28 juli 

organiseert Marijke Hooghwinkel [initiator 1m2 Podium/organisator BUTFF-performance programma/] een podium bij Zomer van Zanetti  [Zomer van Zanetti is een project van GINX in samenwerking met de Stadsgalerij.] onder de titel: 

Stage Place in Piste.

Een middag-avond programmering in de Stadsgalerij Breda 

LOCATIE: Oude Vest 34.

Een programmering verdeeld over 3 blokken met dichters, woordperformers, vertellers, performance e.a.

Blok 1: 16.00 tot 17.00
Blok 2: 18.00 tot 19.00
Blok 3: 20.00 tot 21.00

Line-up vrijdag 7 juli:
Emilia
Jephta de Visser
Rick Kewal
George van Loon
Merel van Gasteren
Rood Poetry
Friso Woudstra
Thom van den Bosch
Schaduwvreugd
Gert Vanlerberghe
ACG Vianen
Uca & Ind
Zsa Zsa
Ramon de Gier
[Zie voor Line-up vrijdag 28 juli hier].

Zie ook: hier voor informatie over het hele festival 'Zomer bij Zanetti'.


Gert Vanlerberghe.

Gert van Lerberghe - foto: Greetje Van Buggenhout

Is dichter en romanschrijver – zijn meest recente heten romans heten Nachtprater (2017) en Het Nieuwe Lijden (2021). Hij is presentator en organisator van het podium voor muziek en poëzie Ballonnenvrees. Gert verzorgt lyrics en vocals bij verschillende bands: KOALA, Hersencellen, Veelvraat. In 2016 schreef hij het vierde theaterstuk van Studio Bernadette, Gifkind genaamd.


Ramon de Gier.
Art-performance aan het eind van BLOK II

Ramon de Gier. Performer. Foto Sophie Engels.

De Gier is beeldend kunstenaar en net afgestudeerd aan Art & Research Sint Joost School of Art en Design Breda in 2022.
"Stapelwolken, Marcel van Roosmalen, klaproos, Pardoes.
Tracy Chapman, handschoen, Jan de Hoop, moro reflex.
Iga Świątek, Architraaf, 1100, you do not talk about fight club. 
Steven, Brest, alleen op de wereld, hak/boom/bos/vis. 
Jacque Dutronc, coupe, busje komt zo, Balmoral. 
Teun Koopmeiners, Edwin de Vries, cookies, Hephaistos. 
Mount Rushmore, abonnement, Jo Cals, lotus."
Antwoorden "Met het mes op tafel" aflevering 903.

Zsa Zsa

Zsa Zsa - performer.

Dames en heren , androgynen en peren.
Ben welkom in de disillusie van Zsa Zsa’s brein. 
Heb je der al een keer gezien? Dan heb je niet goed gekeken. 
Op verzoek terug gekeerd om zichzelf te tonen aan jullie 
in het avondrood.

George van Loon

George van Loon. 

George van loon is vorig jaar april begonnen met optreden als dichter. Sinds die tijd heeft hij meerdere performances gehad in Tilburg en Breda. Ook heeft hij in Eindhoven Den Bosch en Den Haag gestaan, eind vorig jaar is zijn debuutbundel Blind met een visie,  uitgekomen en op 9 juli mag hij voor de tweede keer naar een festival als performer. De eerste keer was bij het BUTFF. En deze keer is het bij Mundial.

Schaduwvreugd
Schaduwvreugd!

David Marcinek en Daryl Grootfaam zijn samen Schaduwvreugd, Rotterdams Nederlandstalig Jazz Poëzie, dat op zoek gaat naar bloemen in betonnen dozen en gratie in lang vergeten foto's. Voor hen is geen vergezicht te ver gezocht en wordt er geen tranendal gekort...

Rick Kewal.
Rick Kewal. fotograaf Menno Bonkenburg


Rick Kewal Gademann - visuele maker op fotografisch gebied, zanger en schrijver van liedjes, verhalen en gedichten. Oprichter en organisator van het Kunstcollectief Rauw. 

Is gevraagd voor te dragen in het Stedelijk Museum [Amsterdam], heeft opgetreden bij de exclusieve Kunstsociëteit De Kring, werd verzocht door diverse kunstenaars om hun tentoonstellingen met zijn teksten te openen, en volgend jaar zal hij zijn gedichten gaan bundelen voor het leesdorstige publiek.

Vanuit het Kunstcollectief Rauw organiseert hij het poëziepodium 
Grab Them By The Poëzie en Sur la Route, de kunstwandeling in de Heemtuin van Presikhaaf. 


Emilia
Emilia_jaren '80. 


Kroeggedichten, een kort verhaal, een obsessieve observatie en haar allereerste gedichtje.


ROODPoetry.

Rood Poetry-Tom van Leur.

Tom van Leur (1999) zoekt antwoorden op de moeilijkste vragen. Wat begon met filosofisch gemijmer groeide tot een persoonlijke ontdekkingstocht nadat hij in quarantaine afstudeerde. Onder het pseudoniem ROOD gaat hij schrijvend de strijd aan met de grote wereld en zichzelf. Het resultaat is een gevoelige explosie van stijlen en vormen. 
Enkele hoogtepunten van zijn experimenten in presentatie zijn de projecties die hij met kunstcollectief Modern People tentoonstelde en de in de Stevenskerk uitgevoerde verklanking van zijn prijswinnend gedicht 'wat vervalt'. 
Dat alles kwam samen in zijn recent verschenen debuut 'voorlopig samen / begin ik', een bundel die hij zelf volledig illustreerde en waarmee hij zijn vernieuwende blik naar de gedrukte poëzie brengt. 

Diezelfde ambitie lijdt ertoe dat je hem zelden kan betrappen op een "gewone" voordracht. Kortom, een dichter die zich overal thuis voelt maar op het podium op zijn best is.

Site: linktr.ee/roodpoetry - Bundel Insta: @rood.poetry


Thom van den Bosch
Tom van den Bosch

Thom van den Bosch is historicus en schrijft proza en poëzie. Literatuur moet bruisen. Thoms teksten zoeken daarom naar een onmiddellijkheid en willen voorbij aan afstandelijke reflectie. 
Met personages als de marktkoopman, kantoorklerk en  Dua Lipa roept hij vragen op over authenticiteit, sociaal ongemak en de mogelijkheid tot bezinning.


Jephta de Visser

Jephta de Visser

komt uit Friesland en woont inmiddels alweer vele jaren in Rotterdam. Zij studeerde kunstgeschiedenis en kunstfilosofie en rondt deze zomer haar pabo opleiding af.
Jephta viel als tiener al in de prijzen bij wedstrijden als Doe Maar Dicht Maar. In 2014 was zij universiteitsdichter van De Rijksuniversiteit Groningen. Zij bracht toen de bundel 'Verdwijnselen uit'. 

Met haar poëzie stelt Jephta rake vragen. Alles in de wereld is de moeite waard om nader te bekijken en ze doet dat met een fantasievolle blik. Haar gedichten worden bevolkt door herkenbare en vreemde personages die ook niet alle antwoorden weten.


Luca & Linde

Uca & Ind - art-performance.

Luca en Linde zijn een samenwerking gestart na deelname aan het Safe Space project in Electron. De naam Uca & Ind ontstond simpelweg door ruimtegebrek op een naambordje. De pracht van de dagelijkse dingen in hun gebundelde verwondering sprankelende door deze toevallige situatie. In deze intensieve samenwerking wordt toegewerkt naar de performance waar in ieder geval frames terug zullen komen. In deze samenwerking worden contacten van beide makers uitgenodigd om onderdeel te zijn.
De grootste overeenkomst is de intense makers drang en vreugde waarmee ze ideeën aanvliegen. Ook ordenen en sorteren doen ze beide, het verschil zit hem enkel in de wijze waarop beide makers de wereld ordenen. 

(L)uca beweegt zich krioelend en sporadisch voort in haar contrastrijke gedachtepatronen. Een uitdagende uitgesproken ‘wat als’ en ‘waarom niet’ verschijning met wanneer het te spannend wordt het verschuilen in een veilig hoekje, heel hoog of heel erg laag. Er is een zwaarte zichtbaar in haar werk van kwetsbaarheid en een verleden wat kromgetrokken wordt door een huppelend extreem enthousiast sprongetje met als nieuwste ontwikkelingen de rollen voor focus, rust en veiligheid.

(L)ind(e) haar praktijk bestaat uit performance, installatie, orde en documentatie. Het gaat over de dagelijkse dingen. Hierin stelt ze vragen zoals; Wat doen we eigenlijk op een dag? Wat zijn gewoontes die we normaal vinden? Wat vinden we abnormaal? Hoe kan je dingen uit zijn verband trekken en aan de kaart stellen? Hoe gaan we om met de tijd? En emotie? Deze vragen probeert ze op een speelse manier te beantwoorden. Ze probeert de simpelheid complex te maken. En de complexiteit simpel te maken. Over het algemeen benadert ze haar praktijk vooral op een performatieve manier. Door zichzelf midden in een ruimte te zetten en te onderzoeken hoe ze zichzelf ertoe verhoudt. Haar studio staat altijd op losse schroeven, zodat je het altijd kan inklappen of verplaatsen. Het zorgt voor een open blik naar de buitenwereld en dat ze altijd “aan” staat.

Foto door: @videos_by_sammie @sammie_walketalk 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten